tiistai 21. elokuuta 2012

LAESTADIUS-MUSEO

Mira Körkkö, Binh Hong, Liisa Niva
                                                     
Ennen museoon menoa emme oikein tienneet, mitä odottaisimme vierailulta. Laestadius–nimi toi meille mieleen kirkon ja lestadiolaisuuden.





Pajalassa sijaitsevassa museossa meille selvisi, että museo on omistettu Lars Levi Laestadiuksen muistolle. Lars Levi Laestadius syntyi 10.1.1800 Jäkkvikissä köyhään saamensukuiseen uudisasukasperheeseen. Hänen lapsuutensa oli rankka, sillä hänen isänsä oli alkoholisti ja heillä oli jatkuvasti tiukkaa. Hänet kasvatti hänen velipuolensa Carl-Eric Laestadius. Hän alkoi kiinnostua kasveista jo 16-vuotiaana, jolloin hän alkoi tehdä kasvinkeruumatkoja. Hän suoritti lukio- ja yliopisto-opinnot sekä pappis- ja pastoraalitutkinnon. Hän avioitui vuonna 1827 Brita Kaisa Alstadiuksen kanssa. Kirkollisen työn lomassa hän teki luonnontutkimustyötä. Vuonna 1838 hän sai Ranskan kunnialegioonan ritarimerkin. Hän sairasteli etenkin depressioita turhauduttuaan työssään. Sairastellessaan hän menetti uskoaan, mutta hänen hengellisen uudestisyntymänsä jälkeen sai alkunsa laestadiolainen liike, joka kantaa myös nykypäivänä.









                                                                
Museon keltainen rakennus rakennettiin pappilaksi 1861, ja , ja Laestadiuksen oli määrä toimia siellä kirkkoherrana, mutta hän menehtyi vatsasyöpään puoli vuotta ennen pappilan valmistumista. Pappilassa oli esillä kuvia ja tietoa Laestadiuksen töistä kasvitieteilijänä ja elämästä uskonnon keskellä.
                                                                                    

Punainen rakennus oli Laestadiuksen asuintalo, jossa hän asui vaimonsa Brita Kaisa Alstadiuksen sekä heidän 15 lapsensa kanssa. Talossa oli kyökki, maitohuone ja pirtti. Huonekalut ja esineet olivat 1800-luvulta, ja osa niistä oli ollut Laestadiuksen perheen omistuksessa.


Saimme museossa opastetun kierroksen museossa, jonka piti Anders Alapää. Pappilan puolella Anders kertoi meille taustatietoja Laestadiuksesta, minkä jälkeen porukkamme jakaantui kahteen ryhmään. Anders lähti toisen ryhmän kanssa taloon, ja toinen ryhmä jäi museon puolelle tutustumaan erilaisiin kuviin ja teksteihin. Lopussa vaihdoimme osia, jotta kaikki saisivat monipuolisen kuvan paikasta.


Opimme museokäynnillä paljon Laestadiuksesta ja hänen elämästään sekä työstään. Yllätyimme siitä, että museokäynti oli niin mielenkiintoinen ja opettavainen. Oli mukavaa, kun meille kertoi asioista sellainen henkilö, joka tiesi oikeasti paljon ja jolla kiinnosti asia toden teolla.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti